© 2015 - 2017 GKV Den Helder


Links


Gereformeerde kerk vrijgemaakt • Bijlweg 9 • 1784MC Den Helder • Tel: 0223 660139

Postadres:

Gereformeerde kerk vrijgemaakt

Postbus 232

1780AE Den Helder

geo: 52.939171, 4.752652

email: info@gkvdenhelder.nl

ANBI: Zie download pagina


MORGENSTER Den Helder GKV Home
Erediensten Informatie Bijbelstudie downloads contact Nieuws
Home
Home Informatie Kerkgebouw

U bevindt zich hier:

De Blinkende Morgenster


Tot 1992 had de kerk de beschikking over een oud kerkgebouw aan de Palmstraat in de binnenstad van Den Helder. Het gebouw voldeed niet meer aan de eisen met name door een te krappe kerkzaal, te weinig vergaderzalen, te kleine hal, te weinig en verouderde toiletgroepen. Het gebouw leende zich niet voor verbouwing of uitbreiding, er was ook geen omringend terrein beschikbaar. Bovendien stond de kerk in een verpauperd uitgaansgebied. Daarom werd besloten om naar een nieuw te stichten kerkgebouw over te gaan. Door verkoop aan een projectontwikkelaar, jarenlang sparen en diverse acties in de gemeente werd een belangrijke aanzet gegeven voor een kerkbouwfonds. Aangevuld met een hypotheek ontstond voldoende budget voor grondaankoop en bouw-, en inrichtingskosten.

Na een oriëntatie langs recent gebouwde kerken werd gekozen voor architect van der Lek om de kerk te dienen met een schetsontwerp voor een nieuw gebouw. Door zijn overlijden heeft de heer van der Lek zijn werk voor ons niet af kunnen maken. Hij werd opgevolgd door architect Joh. Houweling te Bleiswijk. Inmiddels was van de gemeente een perceel grond gekocht aan de Drs. F. Bijlweg, geografisch in het centrum van het kerkelijk gebied

Het gebouw is opgetrokken in een gele baksteen met een bitumineuze dakbedekking. Naast de kerk is een overdekte fietsenstalling, tegenover de kerk bevindt zich een ruim parkeerterrein. De vierkante kerkzaal wordt diagonaal gebruikt, zodat de grootste afstand tot de preekstoel 18 meter is, en biedt plaats aan 425 stoelen. Via schuifpanelen zijn twee zalen aan de kerkzaal toe te voegen met ieder 65 stoelen, zodat in totaal plaats is voor 555 stoelen. Het liturgisch centrum voor-, en het orgelpodium achter in de kerkzaal is verhoogd uitgevoerd. Op de begane grond bevinden zich verder nog een grote vergaderzaal welke door een schuifwand van elkaar te scheiden zijn in twee zalen. Aan een ruime hal met garderobe, toiletten en technische ruimten is ook de pantry gesitueerd. Op de verdieping boven de hal bevindt zich de kerkenraadskamer, een kopieerkamer, een soosruimte voor de jeugd en een geluidsstudio.

De eerste paal werd geslagen op 11 juni 1993, waarna de kerk op 27 mei 1994 feestelijk in gebruik werd genomen. In de hal is een wandkleed opgehangen waarop het silhouet van Den Helder vanaf het Marsdiep is weer gegeven, beschenen door een blinkende morgenster. Dit verwijst naar de naam van de kerk Morgenster, ontleend aan Openbaring 22:16b; “Ik ben de wortel en het geslacht van David, de blinkende morgenster.”Op 29 mei 1994 vond de eerste kerkdienst plaats met een preek van ds. P.F. Lameris over deze tekst.